Waar Verdwijnt Toch Mijn Energie?

Met de jaarlijks stijgende energiekosten en de discussies over de aanstaande “energy transitie”, worden de meeste huizen ontworpen rond één centraal thema: energieverbruik. Iedereen installeert warmtepompen, PV-panelen, ventilatiesystemen en batterijen met slechts één doel (in goed Nederlands): verminderen van de carbon foot print. Groen is goed.

wooden house almost ready for use

wooden house almost ready for use

En inderdaad, groen is goed. Wij van Lithouse zijn helemaal voor groen en eco en natuurlijk. Dus we begrijpen best dat sommige technici uitgebreide computergestuurde ventilatiesystemen in huizen willen plaatsen, die de laatste Joule uit de geventileerde lucht halen. Helemaal goed. Maar als zo’n systeem 25.000 euro moet kosten, in een huis van 150.000 euro, dan hebben we toch een paar vragen.

Bijvoorbeeld: hoeveel Joule besparen we dan jaarlijks met dat mooie ventilatiesysteem van 25.000 euro? En hoeveel euro scheelt dat dan? En wat kost het om dat systeem jaarlijks af te schrijven, in bedrijf te houden en te onderhouden? Want ventilatiesystemen hebben bewegende delen, en bewegende delen gaan kapot.

Natuurlijk bespaart een modern ventilatiesysteem energie, geen twijfel mogelijk, maar de vraag is: hoeveel bespaar je dan, en is het misschien mogelijk om ergens anders op een andere manier te besparen? En toen viel ons oog op een Frans EPC-rapport, en dat zette ons aan het denken. In Frankrijk is het, net als in elk ander Europees land, verplicht om een energie-studie uit te voeren voordat je mag bouwen. Je berekent hoeveel energie je huis gaat verbruiken, en er zijn limieten aan het verbruik.

En voor dit specifieke project maakten de technici een mooi overzichtje van het energieverbruik van het huis. Waar verdwijnt de energie, door het dak, of de wanden, of de ramen, enzovoort. En dit is wat we zagen::

where does your energy go

where does your energy go

Wow! De meeste energie verdwijnt via de ramen. Of meer specifiek: bijna 50% van de energie verdwijnt via het glas. En dit waren ramen met drie-dubbel glas, goed gespecificeerd, met geïsoleerde kozijnen en niet eens enorm groot of over-sized.

Dus wat ons betreft: als je dan toch 25.000 euro wilt uitgeven aan energie-besparing, waarom dan niet aan top-of-the-line glas? We waren nooit fans van gecompliceerde computergestuurde ventilatiesystemen, maar deze grafiek maakt het wel heel erg duidelijk. Beter geld uitgeven aan goed glas en aan houtwol of vlas om energie op te slaan in de wanden en het dak. Is ook nog eens simpeler.