Tegenwoordig ontwerpen we alles met 3D-software zoals AutoDesk Revit, en soms een beetje Sketchup. Voor ons is het belangrijkste voordeel van 3D dat we veel makkelijker met klanten kunnen overleggen. 3D praat makkelijker.

De oude 2D tekeningen waren prima voor de specialist met ervaring, maar voor de rest is 3D beter.

We hebben nog geen HoloLens augmented reality brillen op de bouwplaats gezien, maar laptops zijn heel gewoon. We vinden het nog steeds een beetje tricky om een Macbook van 3.000 euro op de bouwplaats te gebruiken, maar ja… je moet toch even die 3D raam-verbinding controleren, hoe zat dat nou…
Maar zelfs met al die super 3D spullen blijven er uitdagingen. Een tekenaar kan een heipaal op de millimeter nauwkeurig in zijn tekening plaatsen, maar voor de machinist op de heimachine is het onmogelijk om die heipaal precies op die millimimeter in de grond te heien. Wij kunnen met hout bijna op de millimeter werken, maar funderingen hebben een grotere tolerantie. Dus dan komen wij op de bouwplaats en dan blijkt dat de fundering toch net iets anders loopt dan we hadden verwacht. Wat nu…?

Simpel: pak een potlood en een stukkie hout, en we tekenen het opnieuw, en dan wel goed. Geen AutoCAD, geen 3D Revit, geen HoloLens, gewoon een potloodje. Werkt prima.

Daar zit natuurlijk wel een risico aan. De keerzijde van de flexibiliteit die je op deze manier krijgt zou wel eens een enorme bouwfout kunnen zijn. Het is precies deze ontkoppeling tussen het ontwerp van kantoor en de uitvoering op de bouwplaats, die er voor zorgde dat op vliegveld Eindhoven een parkeergarage instortte.

Maar voor kleine zaken zoals de montage van ramen durven wij het wel aan. Fixen we met een potloodje.