Project Op Een Eiland – VIII – Larix

Het dak is klaar, maar we kunnen de regengoten nog niet plaatsen omdat die nog ergens in een vrachtwagen zitten. De isolatie plaatsten we vorige week, met een zwart regenscherm, dus nu kunnen we de buitenste laag plaatsen: de larix.

Larch on the outside

Larch on the outside

De larix wordt met kleine sparingen geplaatst voor optimale ventilatie. Het is geen enkel probleem als hout nat wordt, zolang als het daarna maar weer droogt. We gebruiken een drie millimeter spacer tool voor mooie gelijkmatige montage. Verder gebruiken we een zogenaamd rhombus-profiel, schuin afgezaagd, zodat het regenwater afvloeit via de buitenkant. Simpele technieken die de levensduur verlengen.

rhombus profile

rhombus profile

Bovendien heeft het rhombus-profiel een tweede voordeel: als je er horizontaal inkijkt, dan kun je niet door de voorzetwand heen kijken.

Larch on the outside

Larch on the outside

Als we de larix monteren is het lichtgeel, enigszins oranje. Zonder verdere behandeling wordt het grijs in ongeveer tien jaar. Als je de vergrijzing wilt stoppen moet je de larix elke twee jaar behandelen met een gepigmenteerde olie. Dat is een simpel klusje, simpeler dan schilderen, maar de meeste klanten laten het voor wat het is en laten de larix natuurlijk vergrijzen.

Larch on the outside

Larch on the outside