Oosterwold

Oosterwold is een gebied net ten oosten van Almere, waar de komende tien jaar zo’n vijftienduizend woningen worden gebouwd. Almere groeit zodoende de polder in, helemaal over de A27 heen tot halverwege Zeewolde.

oosterwold_01

Oosterwold is geen standaard project. In Oosterwold is het niet de overheid die stuurt en bouwt, maar de toekomstige bewoner. Op de website van de gemeente Almere staan zinnen zoals:

  • Oosterwold koestert het onverwachte en biedt principieel ruimte aan de wensen en de creativiteit van burgers en andere initiatiefnemers. Vooraf wordt alleen het hoognodige vastgesteld, met een set van tien spelregels die het algemeen belang garanderen en een ongekende vrijheid biedt aan iedereen die Oosterwold wil meeontwikkelen.
  • Bij stadslandbouw gaat het natuurlijk om voedselproductie maar ook om zaken als sociale cohesie en participatie, zorg, educatie, korte (voedsel)ketens, duurzame energie en het sluiten van kringlopen.

En zo gaat het maar door, prachtige zinnen en vergezichten. In praktijk betekent het dat de gemeente geen slootjes graaft of wegen bouwt, dat mag je allemaal zelf doen.

En dat is prima. Oosterwold trekt mensen aan die niet bang zijn,die weten wat ze willen, en die initiatief nemen. De grondprijzen zijn bijzonder laag (in 2015 minder dan 50 euro/m2) en dat resulteert in kavels van bovengemiddelde grootte. Vijftienduizend huizen op 4300 heactare, dat is ruim 2500 m2 per kavel, op 40 minuten van Schiphol. Een soort Blauwestad in de de Randstad, maar dan goedkoper en tien keer zo groot.

In Oosterwold hebben opdrachtgevers en Lithouse de volledige ruimte om gezamenlijk tot mooie ontwerpen te komen:

  • modern en minimalistisch? Check
  • volledig electrisch dak, of sedem? Check
  • massieve logbouw, traditioneel met moderne vormgeving? Check
  • flexibel, en op maat? Check
  • minimaal energieverbruik, eventueel PassivHaus? Check

Samen met U kunnen we tot een heel aantrekkelijk ontwerp komen. Lithouse is op dit moment bezig met drie projecten in Oosterwold, de daadwerkelijk bouw van deze projecten zal beginnen in de eerste helft van 2017.

Met dank aan Juup Dales die dit laatste filmpje maakte en op YouTube plaatste.