Geen Tijd

We zijn zo druk met bouwen dat we bijna geen tijd hebben om afgeronde projecten te laten zien op deze website. Een paar maanden geleden lieten we een foto zien van een project waaraan we net waren begonnen, maar dat was het dan. Geen tijd om de voortgang te laten zien.

roof construction of a log house
roof construction of a log house

Tot vandaag: het huis is klaar, onze klant woont er inmiddels, en wij werden uitgenodigd voor de “house warming party”. Dat was gezellig. Prima weer, veel rondrennende kinderen, lekker eten en drinken en prettig bezoek. Heel relaxed.

house warming party lithouse wooden house 02

Toen wij jong waren hadden we ook regelmatig house warming parties. Soms was er van het huis na de party weinig meer over. Maar dat zou hier moeilijk zijn: massieve logs, vrijwel onverwoestbaar, voor de eeuwen gebouwd. En de gasten waren ook iets gecivileerder dan vroeger…

Saint Jean d’Aulps

Sommigen denken dat wij een Nederlands bedrijf zijn, en dat klopt, we staan in Nederland geregistreerd en we bouwen er regelmatig. Anderen denken dat we Litouwers zijn: dat klopt ook, want daar produceren we onze huizen. En dan zijn er mensen die denken dat we Frans zijn. Nee, hooguit een klein beetje: sommige ontwerpen komen uit Frankrijk, en natuurlijk bouwen we er regelmatig.

Eigenlijk zijn we Europeanen.

Saint Jean d'Aulps, Lithouse
Saint Jean d’Aulps

Hier een paar foto’s van ons laatste project in Saint Jean d’Aulps, in the Franse Alpen. De foto’s zijn niet van de beste kwaliteit, maar het huis wel. Klant super tevreden!

Het huis lijkt op een post & beam-ontwerp, en de massieve uitstraling geeft de indruk van een traditioneel log-huis (houtstapelbouw). Maar het is houtskelet. Drie verdiepingen maal 100 m2 is 300 m2 totaal.

Saint Jean d'Aulps, Lithouse
Saint Jean d’Aulps

Kruislaagshout

Op dit moment bouwen we een huis in Oosterwold van kruislaagshout, ook wel “cross laminated timber” of CLT. CLT lijkt een beetje op multiplex, maar dan dikker. Je neemt planken van 40×40 mm en die lijm je aan elkaar tot een grote plank. Dan neem je een tweede plank en die lijm je er kruiselings op. En dan nog één, en nog één, tot je de gewenste dikte hebt. In plaats van 40×40 mm kun je ook met 30×30 of 25×25 mm werken, maar het eindresultaat is steeds hetzelfde: een massieve houten plaat die je gebruikt om een wand te bouwen.

OW_CTL_01
Lees verder

Huis In Denemarken

Niet ver van Leogoland in Denemarken bouwen we een Eric & Flo, maar dan iets groter. Veel groter. En aangepast zodat het nu een L-vorm is. Met twee parkeerplaatsen onder het hoofddak.

Klein momentje geduld alstublieft, deze foto heeft een paar seconden nodig om te laden …

En omdat het Denemarken is: heel veel isolatie. Maar de basis is steeds hetzelfde: massieve logs, aan elkaar gezet met ouderwetse deuvels, veel isolatie, damp-open en larix aan de buitenzijde.

Waar Verdwijnt Toch Mijn Energie?

Met de jaarlijks stijgende energiekosten en de discussies over de aanstaande “energy transitie”, worden de meeste huizen ontworpen rond één centraal thema: energieverbruik. Iedereen installeert warmtepompen, PV-panelen, ventilatiesystemen en batterijen met slechts één doel (in goed Nederlands): verminderen van de carbon foot print. Groen is goed.

wooden house almost ready for use

wooden house almost ready for use

Lees verder

Een Extra Super Mooi Huis

Niet alle huizen zijn hetzelfde. Sommigen zijn mooier dan anderen. Wij houden natuurlijk in het bijzonder van houten huizen, maar sommige houten huizen zijn dan weer net iets mooier dan andere houten huizen. Extra Super Mooi.

We bouwen op dit moment een houten huis in Nederland dat, volgens ons, Extra Super Mooi is. Maar waarom?

Dit is de bouwplaats. Niks bijzonders, gewoon logs die liggen te wachten tot ze aan de beurt zijn.

extra super nice wooden house 03

extra super nice wooden house 03

Lees verder

Loghuis bij Lyon

We hebben een loghuis net voorbij Lyon opgeleverd. Lyon begint op Parijs te lijken, met files en getoeter en motoren die je links en rechts passeren. Maar rij 20 km naar het zuiden en je komt in een glooiend landschap met wijngaarden en kleine dorpjes met namen zoals Châlons, Rousillon en Saint-Romain-de-Surieu die ons dat vakantie-gevoel geven.

log house near Lyon

log house near Lyon

Lees verder

Nieuw Loghuis

We zin gestart met de bouw van een nieuw loghuis in Nederland. De constructie is, zoals altijd, heel traditioneel. Deuvels om de logs op elkaar te bevestigen, en zware balken in het dak. Vandaag bezochten we de bouwplaats met onze klant en na afloop stuurde hij een paar fotos die hij gemaakt had. En onze klant waardeert de dikke balken in het dak net zoals wij dat doen: ze stonden op elke foto.

roof construction of a log house

roof construction of a log house

Lees verder