wooden house in oosterwold

Stap 7: Assemblage

Aankomst materialen, de assemblage begint

De fundering si klaar, de kraan staat opgesteld, klaar om te hijsen. De materialen kunnen komen. De eerste vrachtwagen brengt de panelen voor de begane grond en de verdiepingsvloer. We stellen de panelen op naast de fundering, de volgende dag beginnen met de daadwerkelijke assemblage. Eerst een laag bitumen tegen vochtoptrek, en een eerste regel op de fundering. Bovenop de eerste regel monteren we de panelen.

Lees verder

Project Op Een Eiland – IX – Klaar!

houtenhuis

We zijn klaar. Het huis is af. Deze week de laatste loodjes:

  • listings rond de ramen en deuren
  • trap en balustrade
  • en dan is er een lange lijst van allerlei details die tijd en aandacht vragen.

We ontvingen de trap via speciaal transport, en verscheepten het met de boot naar het eiland. Klein bootje deze keer.

shipping the staircase to the island

shipping the staircase to the island

Lees verder

Project Op Een Eiland – VII – Ruukki Dak

Terwijl de cement-jongens binnen bezig zijn met de vloerverwarming en de cementdekvloer, gaan wij het dak op. Dit huis krijgt een metalen dak. Metalen daken hadden vroeger een enigszins twijfelachtige reputatie. Wel mooi en strak en modern, maar ook een beetje, tja… goedkoop, blikkerig.

one side almost ready

one side almost ready

Lees verder

Project Op Een Eiland – VI

We plaatsen onze houten logwanden gewoonlijk rechtstreeks op de betonnen fundering. Daarna komen de beton- en verwarmingsmannen terug, en die plaatsen een paar extra lagen tussen onze wanden:

  1. isolatie
  2. vloerverwarming
  3. chape, of cement
  4. optioneel: tegelvloer, of houten vloer.

In dit huis doen we laag 4 niet, dus geen tegelvloer en geen hout, gewoon cement. De combinatie van hout, cement en RVS ziet er strak en modern uit, en toch warm. De combinatie van vloerverwarming en houten vloer lijkt wat onlogisch, maar tegenwoordig hebben we houten vloeren speciaal bewerkt voor de combinatie met vloerverwarming. Werkt prima. Maar goed, in dit geval dus gewoon een cementvloer.

Het enige probleem met deze cementvloer? Laag 3: de cement. We moeten een cementmixer van 35 ton naar het eiland slepen op een ponton. Vandaag was het ponton-dag.

Als we starten ziet de vloer er als volgt uit: betonnen dragende vloer, isolatie, vloerverwarming (dat zijn de gele leidingen), stalen mat.

the floor as when we start

the floor as when we start

Lees verder

Project Op Een Eiland – IV

Door al het mooie weer gaan we heel snel vooruit. Het dak is inmiddels dicht, geen regen meer in het huis. Niet dat het regent overigens, al drie weken geen druppel. Volgende week plaatsen we het metalen Ruukki dak, maar eerst maken we de binnenkant af, en we plaatsen de isolatie aan de buitenkant, met larix afdekking. Geen onderhoud, gaat een leven lang mee.

inside nearing completion

inside nearing completion

Lees verder