Eric & Flo in Nederland

We hebben er ééntje bij: een copie van de originele Eric & Flo, met minimale aanpassingen zodat hij aan de Nederlandse bouwvoorschriften voldoet.

eric en flo houten huis

eric en flo houten huis

Hij staat in Brabant langs een klein doodlopend weggetje.

eric en flo houten huis

eric en flo houten huis

Deze Eric & Flo heeft een hek rond het terras, want anders lopen de koeien naar binnen.

 

Bouwen In Oosterwold

Oosterwold is een stedenbouw-project tussen Almere en Zeewolde. In de komende tien jaar moeten er 15.000 huizen gebouwd worden, een forse uitdaging voor de Provincie en de gemeentes Almere en Zeewolde, voor de betrokken aannemers, en voor de toekomstige bewoners.

Want Oosterwold is geen standaard stedenbouwkundig project. De bedoeling is dat de stad organisch groeit, zonder al te gedetailleerde planning vooraf, en dat de toekomstige bewoners de regie krijgen. Dat betekent dat die toekomstige bewoners zelf wegen moeten aanleggen, en zelf hun eigen afvalwater moeten reinigen, om maar twee dingen te noemen. Straatverlichting? Regel maar lekker zelf.

fundering hannah ahrendtweg 01

fundering hannah ahrendtweg 01

Lees verder

Hoe Kies Je Een Aannemer Voor Oosterwold

Aannemers heb je in soorten en maten. Grote aannemers, kleine aannemers, aannemers die alleen lokaal werken of aannemers die in heel Europa bouwen. Aannemers die uitsluitend stenen metselen en aannemers die turn-key opleveren. Aannemers voor woonhuizen en aannemers voor flatgebouwen.

En nu moet je een aannemer kiezen speciaal voor een project in Oosterwold. Hoe doe je dat?

houten huis in Friesland

Lithouse houten huis in Friesland

Het begint met criteria die altijd en overal van toepassing zijn. Als je een woonhuis gaat bouwen dan kies je natuurlijk geen aannemer die flatgebouwen bouwt, en als je een houten huis wilt hebben dan kun je de metselaars overslaan. Maar daarna wordt het moeilijker. Want het gaat niet om een pakje kauwgom, het gaat zelfs niet om een auto, nee het gaan om een investering waarvoor je de komende dertig jaar elke maand een forse rekening van de bank krijgt. Je koopt een huis maar een paar keer in je leven, misschien maar één keer.

houten huis in Friesland

bouwen aan het Lithouse houten huis in Friesland

Lees verder

Damp-dicht of Damp-open?

We schreven al eerder over de voor- en nadelen van damp-dicht bouwen. Wat ons betreft eigenlijk alleen maar nadelen. Een klant wees ons vandaag op een artikel op de website www.buildingholland.nl over exact hetzelfde onderwerp: damp-open of damp-dicht.

De auteur van het artikel is wel duidelijk: damp-open verdient de voorkeur!

Het volledige artikel leest U hier: https://www.buildingholland.nl/nieuws/20180719-luchtdicht-bouwen-een-goede-ontwikkeling-dampdicht-een-groot-probleem.

Fries Uitzicht

In Friesland bouwen we op dit moment een huis in de buurt van Sneek. We zijn nu twee weken voor oplevering, dus zoals gebruikelijk bij een houtskelet-woning steken er links en rechts flappen uit de wanden. Ziet er niet mooi uit, maar over twee weken is alles afgewerkt en staat er plotseling een prachtig huis. Meer foto’s volgen. Waarom we deze foto dan toch plaatsen? Vanwege het uitzicht!

De woonkamer heeft een volledig glazen facade, 8 meter breed, 7 meter hoog. En aan de andere kant van de glazen facade het Friese landschap, groen en blauw met witte cumulus, en zwart-wit (heel in de verte, de rest staat nu even op stal).

En Nog Een Loghuis – deel 3

Tegenwoordig moeten huizen kiervrij en luchtdicht zijn. Vroeger plaatsten we daartoe foam strips tussen de logs. De tocht was dan wel verdwenen, maar echt helemaal luchtdicht was het niet. Daarom doen we het nu iets rigoreuzer: we pakken het huis compleet in met luchtdichte doek. Damp-open, maar luchtdicht. Daar zijn we gisteren mee begonnen, tegelijkertijd plaatsen we balken op het dak. Die zijn tamelijk fors, ongeveer 60 kilo per balk, gelamineerd, buigt nooit meer door.

main beams for the roof, air tight foil around the house

main beams for the roof, air tight foil around the house

Lees verder