Fries Uitzicht

In Friesland bouwen we op dit moment een huis in de buurt van Sneek. We zijn nu twee weken voor oplevering, dus zoals gebruikelijk bij een houtskelet-woning steken er links en rechts flappen uit de wanden. Ziet er niet mooi uit, maar over twee weken is alles afgewerkt en staat er plotseling een prachtig huis. Meer foto’s volgen. Waarom we deze foto dan toch plaatsen? Vanwege het uitzicht!

De woonkamer heeft een volledig glazen facade, 8 meter breed, 7 meter hoog. En aan de andere kant van de glazen facade het Friese landschap, groen en blauw met witte cumulus, en zwart-wit (heel in de verte, de rest staat nu even op stal).

En Nog Een Loghuis – deel 3

Tegenwoordig moeten huizen kiervrij en luchtdicht zijn. Vroeger plaatsten we daartoe foam strips tussen de logs. De tocht was dan wel verdwenen, maar echt helemaal luchtdicht was het niet. Daarom doen we het nu iets rigoreuzer: we pakken het huis compleet in met luchtdichte doek. Damp-open, maar luchtdicht. Daar zijn we gisteren mee begonnen, tegelijkertijd plaatsen we balken op het dak. Die zijn tamelijk fors, ongeveer 60 kilo per balk, gelamineerd, buigt nooit meer door.

main beams for the roof, air tight foil around the house

main beams for the roof, air tight foil around the house

Lees verder

Hoe Snel Bouw Je Een Huis

Hoe snel kun je een huis bouwen. Die vraag krijgen wij vaak bij een eerste gesprek met klanten. Kunnen we in zes weken bouwen? Of in acht? Of in een half jaar? We schreven een eerdere post over het budgetteren van een project, want zonder budget geen project en geen huis. Een budget is echt het startpunt voor elk project.

wooden house in Hilvarenbeek

wooden house in Hilvarenbeek

Maar zodra je het budget klaar hebt, komt de volgende stap: het werkelijk bouwen. Hoe verloopt dat? Daar gaat deze post over. De stappen verschillen per land, in deze post concentreren wij ons op Nederland.

Pre-Advies

In Nederland kun je, voordat je een omgevingsvergunning aanvraagt, meestal een pre-advies inwinnen. Een omgevingsvergunning aanvragen is namelijk een kostbare zaak, en via een pre-advies kun je er achter komen of het wel zin heeft om een omgevingsvergunning aan te vragen. Heeft het volgens de gemeente weining kans van slagen? Begin er dan maar niet aan.

Een pre-advies aanvragen is vrij eenvoudig: een paar eenvoudige tekeningen of zelfs artist impressions, een paar fotos om de bouwstijl duidelijk te maken, klaar is Kees. In sommige gemeenten kost het 500 euro, in andere gemeenten is het gratis. Ons advies: altijd doen!

building the terrace

building the terrace

Hoe lang duurt het om een pre-advies te krijgen? Inclusief documenten opstellen, zeg twee maanden.

Omgevingsvergunning

Als het resultaat positief is dan gaan we naar stap 2, de omgevingsvergunning. Dat is iets meer werk. Of eigenlijk: dat is heel veel meer werk. Want nu moet je een serieuze set documenten ophoesten voor de ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht, met o.a.:

 • technische tekeningen, footprints, facades, cut-secties langs meerdere assen, details
 • sonderingsrapport en -advies
 • sterkteberekeningen voor de fundering
 • sterkteberekeningen voor het huis conform EuroCode 5 en soms 8, rekening houdend met de sneeuw- en windbelasting in Uw regio
 • energy prestatie calculatie (EPC)
 • berekening van de milieu prestatie gebouw (MPG)
 • geluidsisolatieberekeningen
 • ecologish onderzoek
 • ventilatieplan
 • brandveiligheidrapport
 • enzovoort etcetera …

Sommige van bovenstaande documenten zijn altijd verplicht, anderen zijn optioneel. Maar hoe dan ook, in de meeste gevallen kan de toekomstige huiseigenaar het wel vergeten om dit soort documenten zelf op te stellen, daarvoor zijn ze eenvoudigweg te specialistisch en te ingewikkeld Tenzij U echt zeker weet waar U aan begint: doe maar niet zelf.

Panorama of the project in progress

Panorama of the project in progress

Het opstellen van de documentenset voor de omgevingsvergunning kost tijd. Wij doen het meestal in 14 tot 18 weken, soms kost het meer tijd. Nadat de set is opgesteld heeft de gemeente tijd nodig om een oordeel te vellen, opnieuw een week of 12 maar het variëert per gemeente.

Bezwaarperiode

Als de gemeente de omgevingsvergunning heeft verleend kunnen we gaan bouwen. Bijna… nog even wachten. De gemeente gaat de verleende vergunning namelijk eerst publiceren en dan krijgen omwonenden zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Als niemand bezwaar aantekent kunnen we na zes weken daadwerkelijk beginnen met de bouw.

our factory crew

our factory crew

Productie

Productie van Uw huis in onze fabrieken duurt meestal ergens tussen de 4 en 9 weken. Transport naar de bouwplaats één week. De periode die wij gebruiken voor productie en transport kan ondertussen gebruikt worden voor het bouwen van de fundering.

Assemblage Casco

Assemblage van een houten huis duurt ergens tussen de vijf en negen weken, afhankelijk van het soort huis (log of houtskelet) en afhankelijk van het weer. Van koude hebben we eigenlijk geen last, maar wind is lastig vanaf 5 Beaufort als we moeten hijsen met een kraan en aan regen hebben we helemaal een hekel. Maar meestal zijn we na vijf tot negen weken toch wel klaar.

Panorama of the project in progress

Panorama of the project in progress

Afwerking

Afwerking betekent: electra, water, stucwerk, keuken, badkamers, afgewerkte vloer. Reken op iets tussen de vier en twintig weken. Hangt allemaal af van Uw eisen.

Even Optellen

 • 8 weken pre-advies
 • 14-18 plus 12 weken omgevingsvergunning
 • 6 weken bezwaarperiode
 • 5-10 weken productie en transport
 • 5-9 weken assemblage casco
 • 4-20 weken afwerking
hand-over of the project

hand-over of the project

Totaal: 37 weken minimaal. Maar bij dat minimum moet alles wel helemaal soepel en gladjes verlopen, en de praktijk is weerbarstig. Reken maar rustig op een jaar voor het volledige traject.

 

Coördinatie

Een huis bouwen wordt meestal geassocieerd met mannen met helmen op bouwplaatsen die veel lawaai maken met graafmachines en boren en hamers. Maar het graven en boren en timmeren is uiteindelijk slechts de laatste stap van het totale bouwproces. Bij alle voorgaande stappen zijn de graafmachines niet nodig.

Lithouse meeting with OxL Studio

Lithouse meeting with OxL Studio

Lees verder

Bouwpakketten

Regelmatig wordt ons gevraagd of we ook bouwpakketten verkopen. Dus bijvoorbeeld een container vol materialen, een duidelijke handleiding, en dan zelf in elkaar schroeven. IKEA-huis, zeg maar.

Nee, dat leveren we niet.

Het Sears Catalog Home

Maar waarom eigenlijk niet? Een huis bouwen is tenslotte geen rocket science. In Amerika leverde de firma Sears jarenlang het Sears Catalog Home. Dat waren geen tuinhuisjes, maar complete grote woonhuizen bedoeld voor permanente bewoning.

1922_Sears_Modern_Homes_Catalog

1922_Sears_Modern_Homes_Catalog

Lees verder

Een Willekeurige Mooie Foto

De laatste tijd gaan veel van onze posts over modder, modder en nog meer modder. Geen wonder als je in de polder bouwt. Maar vandaag maakte één van onze collega’s een mooie foto. Richtte toevallig haar iPhone iets omhoog, en boem: prima foto.

wooden house oosterwold

wooden house oosterwold

We zijn bijna klaar op deze bouwplaats, binnenkort laten we nog een paar fotos zien.

Dit huis bouwen we in Oosterwold. Ontwerp: architect Edward van der Drift.

We keken even in ons archief, en hier is nog een foto van hetzelfde huis. Genomen met dezelfde iPhone. Maar andere lucht.

another cool wooden house photo

another cool wooden house photo