Luchtvochtigheid En Houten Huizen

Eén van onze vestigingen is in Nederland, en in Nederland kan het koud zijn. Onaangenaam koud. Guur, winderig, vochtig. En sommige huizenbouwers denken dat een guur vochtig klimaat niet zo geschikt is voor houten huizen.

Laten we maar eens naar de feiten kijken. Hier beneden een paar grafieken, van de relatieve luchtvochtigheid in Utrecht, Vilnius (Litouwen) en Moskou (Rusland).

Luchtvochtigheid

relative humidity Utrecht

relative humidity Utrecht

 

relative humidity Ukmerge

relative humidity Ukmerge

Litouwen heeft droge zomers, maar verder is er nauwelijks verschil met Nederland.

 

relative humidity Moscow

relative humidity Moscow

Moskou: alweer droge zomers, and verder weinig verschil.

Rain

OK, als de luchtvochtigheid niet echt verschilt, hebben we dan misschien meer regen in Nederland? Laten we de grafieken bekijken:

raindays Utrecht

raindays Utrecht

raindays Ukmerge

raindays Ukmerge

In november and december hebben we in Nederland iets meer regen, maar verder eigenlijk weinig verschil.

raindays Moscow

raindays Moscow

En hetzelfde beeld bij Moskow: ‘s zomers ietsje droger, verder weinig verschil.

Larix En De Duurzaamheid Van Lithouse Houten Huizen

De meeste van onze huizen worden afgewerkt met Siberische larix aan de buitenzijde. Sibersiche larix is extreem duurzaam en weerbestendig. Siberische larix is familie van de conifeer, en een beetje vettig.

Op Wikipedia

Op Wikipedia: “Larixhout, dikwijls ook lorkenhout genoemd, is duurzaam, watervast en sterk. Het is de meest duurzame Europese naaldhoutsoort. Het wordt onder andere gebruikt voor omheiningen, als bouwhout (zowel binnen als buiten), en voor scheepsrompen.”

En op de Engelse Wikipedia: “Larch wood is valued for its tough, waterproof and durable qualities. Top quality knot-free timber is in great demand for building yachts and other small boats, for exterior cladding of buildings, and interior panelling. The timber is resistant to rot when in contact with the ground, and is suitable for use as posts and in fencing.”