Kruislaagshout

Op dit moment bouwen we een huis in Oosterwold van kruislaagshout, ook wel “cross laminated timber” of CLT. CLT lijkt een beetje op multiplex, maar dan dikker. Je neemt planken van 40×40 mm en die lijm je aan elkaar tot een grote plank. Dan neem je een tweede plank en die lijm je er kruiselings op. En dan nog één, en nog één, tot je de gewenste dikte hebt. In plaats van 40×40 mm kun je ook met 30×30 of 25×25 mm werken, maar het eindresultaat is steeds hetzelfde: een massieve houten plaat die je gebruikt om een wand te bouwen.

OW_CTL_01

CLT heeft een paar voordelen:

  • fysieke eigenschappen van een baksteen. Buigt niet, krimpt niet, altijd recht.
  • je krijg een mooi houten interieur, modern en hip, maar dan zonder de traditionele look van houten logs. Minder ski-hut, zeg maar. Zelf houden wij best wel van traditionele logs, maar architecten zijn helemaal enthousiast over CLT. Normale mensen vinden het ook wel mooi trouwens.
  • je kunt heel makkelijk deuren maken die optisch in de wand verdwijnen, dus zonder lijsten of uitstulpingen. Het enige dat je ziet is een handel die uit de wand steekt. Cool!
OW_CLT_02

Er zijn ook nadelen:

  • het is duur.

Heel duur. Een huis van CLT kost snel 10% meer dan een loghuis of een houtskelet-woning. Maar die 10% vergeet je op een dag, terwijl de CLT gewoon blijft, elke dag weer mooi.

OW_CLT_03

Tot dusverre zijn wij ook wel enthousiast over CLT. Op deze foto’s zie je er nog weinig van dus binnenkort plaatsen we een paar extra foto’s met het uiteindelijk resulterende interieur.