Hoe Kies Je Een Aannemer Voor Oosterwold

Aannemers heb je in soorten en maten. Grote aannemers, kleine aannemers, aannemers die alleen lokaal werken of aannemers die in heel Europa bouwen. Aannemers die uitsluitend stenen metselen en aannemers die turn-key opleveren. Aannemers voor woonhuizen en aannemers voor flatgebouwen.

En nu moet je een aannemer kiezen speciaal voor een project in Oosterwold. Hoe doe je dat?

houten huis in Friesland

Lithouse houten huis in Friesland

Het begint met criteria die altijd en overal van toepassing zijn. Als je een woonhuis gaat bouwen dan kies je natuurlijk geen aannemer die flatgebouwen bouwt, en als je een houten huis wilt hebben dan kun je de metselaars overslaan. Maar daarna wordt het moeilijker. Want het gaat niet om een pakje kauwgom, het gaat zelfs niet om een auto, nee het gaan om een investering waarvoor je de komende dertig jaar elke maand een forse rekening van de bank krijgt. Je koopt een huis maar een paar keer in je leven, misschien maar één keer.

houten huis in Friesland

bouwen aan het Lithouse houten huis in Friesland

Een belangrijke keuzefactor is de financiële stabiliteit van de aannemer. Hoewel het in deze voorspoedige tijden niet makkelijk is om failliet te gaan, zijn er nog steeds aannemers die het lukt. Als jouw aannemer halverwege de bouw ophoudt te bestaan, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Financiële informatie kun je opvragen bij de aannemer zelf, of bij de Kamer van Koophandel. Heb je twijfels, stap dan altijd naar de Kamer van Koophandel. Komt je aannemer uit het buitenland, controleer dan even waar hij zijn belasting afdraagt. Het is immers lastig als halverwege de bouw de Nederlandse Staat beslag legt op je huis wegens niet afgedragen BTW.

Een tweede keuzefactor betreft betalingszekerheden en betalingsschema’s. Sommige aannemers vragen vooruitbetalingen (dus je betaalt een eerste rekening van bijvoorbeeld  30%, maar je hebt nog niets), andere aannemers staan toe dat je betaalt nadat het huis is opgeleverd. Aannemers die vooruit laten betalen kunnen het risico beperken door een bankgarantie af te geven. Als je aannemer vervolgens halverwege failliet gaat dan stap je met je bankgarantie naar de bank en krijg je de vooruitbetalingen terug, althans dat is de theorie. De praktijk is soms net iets anders. Laat je goed adviseren over dit soort mechanismes, want de ene bankgarantie is de andere niet. De bank kan helpen.

fundering bouwn in Italië

fundering bouwn in Italië

Dan is er natuurlijk de bouwkwaliteit. Een deel van de kwaliteit kun je al lezen in de brochures en offertes (een 12 centimeter log is nu eenmaal iets zwaarder en kwalitatief beter dan een 8 centimeter log), en een deel kun je beoordelen door reeds gebouwde huizen te bekijken. Kijk goed rond, en vertrouw niet volledig op het verhaal en het oordeel van de bewoners van het huis. Die zijn namelijk in de regel enthousiast, ongeacht of het een degelijk huis is of een wrakke bende, en dat heeft te maken met een psychologisch fenomeen dat “cognitieve dissonatiereductie” heet, Google maar even. Kijk dus zelf goed rond, vertrouw op je eigen oordeel.

En dan een bijzondere factor, de klikfactor. Klikt het tussen jou en de man of vrouw waar je zaken mee doet, dan ben je al een stuk verder. Mensen zijn verschillend, en met sommige mensen werk je nou eenmaal makkelijker dan met andere mensen. Klikt het niet, hou er dan maar mee op, ook al zijn de huizen nog zo mooi. Geen goed gevoel? Meteen stoppen.

Lithouse houten huis bij Vichy

Lithouse houten huis bij Vichy

Tenslotte, heel belangrijk voor projecten in Oosterwold: de ervaring die de aannemer heeft in Oosterwold. Want Oosterwold is wel een heel apart bouwproject in Nederland. Nergens in Nederland moeten toekomstige bewoners zo veel regelen als in Oosterwold. Ooit van een Ontwikkelplan gehoord? Bestaat nergens, maar in Oosterwold moet je er één schrijven, inclusief financiële onderbouwing en informatie over de geplande roodkavels en waterberging. Bent U er nog? Want daarna wordt het moeilijker, U moet nu zelf sonderen, en zelf het sonderingsrapport inleveren bij de man die de constructieberekeningen verzorgt, die op zijn beurt weer informatie nodig heeft van een andere constructeur die volgens Eurocode 5 de bovenbouw doorrekent. De communicatie met de gemeente is ook niet eenvoudig want hoewel de situatie langzamerhand verbetert werd Almere fors geplaagd door capaciteitstekort op het Gemeentehuis, met als gevolg dat Uw aanvragen werden uitbesteed en naar allerlei partijen in het land gestuurd werden. Maakt het allemaal een stuk stroperiger. Dus als Uw aannemer ervaring heeft in Oosterwold dan scheelt dat behoorlijk.