Hoe Bouw Je Een Huis

Simpele vraag: hoe bouw je een huis. Het antwoord is iets minder simpel. Het bouwen van een huis is een complexe affaire. Waar begin je? Grond kopen? Offerte vragen bij een aannemer? En op basis waarvan dan, een schets? Of toch een architect inhuren? En welke opdracht geef je dan aan de architect? Stuur je hem op pad met een budget, of met een pakket wensen en eisen?
Wat is nou eigenlijk de beste manier?

Antwoord: er is geen beste manier. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Wij kunnen hier enkel uitleggen hoe het werkt als U met ons samenwerkt.

Een terras maakt alles mooier

Een terras maakt alles mooier

De stappen zijn uiteindelijk niet zo ingewikkeld. Altijd beginnen met budgetteren: hoeveel geld besteed ik ruwweg aan welk deel van het project. Vervolgens detailleren, detailleren, detailleren, bij ons vooral met een 3D-model. En tenslotte: uitvoering. Laten we beginnen met stap 1: budgetteren.

Stap 1: Budgetteren

In deze fase maakt U een budget bestaande uit de volgende posten:

  1. Grond
  2. Fundering
  3. Huis casco
  4. Afwerking: gas water licht keuken sanitair
  5. Diversen: risico leges notaris hypotheek

Post 1: grond. Daarover kunnen we kort zijn: dit bepaalt U zelf. Kunnen we U niet bij helpen. Grond in Bussum is duurder dan grond in Groningen. De stad is duurder dan de buitenwijk. Veel grond is duurder dan weinig grond. Kiest U maar.

meeting on the building site

meeting on the building site

Post 2: fundering. Wordt al ingewikkelder. De funderingskosten zijn immers sterk afhankelijk van de locatie waar U wilt bouwen. Een fundering in Gelderland (uitgraven en opmetselen, funderen “op staal”) is aanmerkelijk goedkoper dan elf meter heien in de Flevopolder. Vraag lokale aannemers om een richtprijs. Schot voor de boeg: door de bank genomen komt U ergens tussen de 150 euro en 300 euro per vierkante meter woonoppervlak uit. Op uw verzoek kunnen wij de fundering voor onze rekening nemen.

Post 3: huis casco. Haalt U bij ons. Daarover dadelijk meer, maar laten we beginnen met een eerste schot voor de boeg: 1000 euro/m2.

Post 4: afwerking. Lokale aannemers bellen. Ze zullen beginnen U uit te leggen dat dat zo niet valt te zeggen, dat er een groot verschil is tussen een IKEA-keuken en een Poggenpohl, en dat de ene schakelaar de ander niet is, en wilt U zonnepanelen of een warmtepomp, oh dat weet U nog niet? Tja… allemaal waar. Maar als U de moeite neemt uit te leggen op welk kwaliteitsniveau U mikt, dan kunt U eindelijk wel een ruw beeld krijgen van de kosten. En bedenk: het hoeft in dit stadium allemaal niet 100% te kloppen, we zijn nog maar ruw aan het budgetteren. Schot voor de boeg: reken op 250 euro/m2.

Post 5: diversen. Laten we zeggen 50 euro/m2.

concrete in the foundation

concrete in the foundation

Totaal zitten we nu op:

 300 euro/m2 fundering
1000 euro/m2 huis casco
 250 euro/m2 afwerking
  50 euro/m2 diversen
----
1600 euro/m2 totaal exclusief grond

Voilá, een huis van 200 m2 (bruto, gemeten over de buitenafmetingen van het huis) komt dan op 320.000 euro.

Klopt dit sommetje? Nee. Want je kunt ook wel een huis van 200 m2 bouwen voor een totaalbedrag van 260.000 euro. Nog minder wordt moeilijk, maar 260.000 euro is niet onmogelijk. Meer kan trouwens ook, bijvoorbeeld 440.000 euro besteden is geen enkel probleem en, het zal U niet verbazen, duurder bouwen is aanmerkelijk makkelijker dan goedkoper bouwen.

Maar wat is nu het werkelijk correcte bedrag? Daarvoor gaan we naar stap 2.

checking heights

checking heights

Stap 2: 3D-model

Een 3D-model is een schetsmatige modellering van Uw huis in een computer, in 3D. In een 3D-model zijn de hoofdmaten bekend en wordt duidelijk hoe de verhoudingen in elkaar zitten. Een 3D-model heeft voor U als koper het voordeel dat U een veel beter beeld krijgt van het huis dat U gaat bouwen. Voor ons, als bouwer/aannemer, heeft het het voordeel dat we akelig nauwkeurig de kosten kunnen calculeren, zonder dat we definitieve bouwtekeningen hebben gemaakt. We kunnen zelfs zo nauwkeurig rekenen dat we een definitieve bindende offerte kunnen uitbrengen, die bovendien een jaar geldig is.

Met het 3D-model in handen heeft U dus een bindende berekening in handen (en dus één onbekende minder in het budgetteringsproces) maar bovendien kunt U met het 3D-model teruggaan naar de andere partijen die de fundering moeten bouwen (misschien doen wij dat?) en de afwerking verzorgen, en kunt U opnieuw om een kostenschatting vragen. Goede kans dat deze partijen nu iets nauwkeuriger kunnen rekenen, en dat betekent opnieuw: een scherper budget, en minder risico voor U.

technical installation

technical installation

Stap 3: Grond kopen, en bouwaanvraag starten

Aannemende dat U rond bent met Uw hypotheekverstrekker (voor zover U die nodig heeft) kunt U beginnen met het formele traject. Dus grond kopen, hypotheekaktes tekenen, bouwdepot maken, grond passeren, en dan de aanvraag bouwvergunning regelen. In sommige gemeenten is de volgorde trouwens afwijkend, bijvoorbeeld in Almere tekent U wel een voorlopige koopovereenkomst, maar moet U eerst over een bouwvergunning beschikken alvorens U de kavel definitief kunt kopen. De gemeente legt de stappen precies uit.

Voor een bouwvergunning heeft U tegenwoordig een heel pak papier nodig, die bovendien niet in elke gemeente even dik en hetzelfde is. Het Bouwbesluit is weliswaar landelijk geregeld, maar in sommige gemeenten worden de puntjes net iets precieser op de i gezet dan in andere gemeenten. Maakt niet uit, wij kunnen het traject voor U verzorgen. Wij werken daarbij samen met gespecialiseerde bureaus die de documenten verzorgen: tekeningen (facades, cut-secties, details), statische calculaties, funderingsberekeningen (vaak moet grondonderzoek gedaan worden), EPC-berekeningen, ventilatieberekeningen, lichtinval, en zo zijn er nog wel een paar berekeningen. Laat maar over aan de specialisten.

logs ready for shipment

logs ready for shipment

Stap 4: Bouwen

Als U nog bij stap 1 bent, dan bent U voorlopig nog niet aan daadwerkelijk bouwen toe. Of misschien toch wel, soms gaat het snel.

Maar in ieder geval is dit artikel zo wel lang genoeg. We helpen U graag, tot later!

meeting on site

meeting on site