Het verschil tussen een houtskelet-woning en een loghuis

U wilt een houten huis bouwen. Maar houten huizen heb je in soorten, en U kunt kiezen: een houtskelet-woning, of een loghuis. Maar wat is eigenlijk het verschil? We leggen het uit.

whis is better timber house or log house

Binnenzijde: strak wit modern, of hout?

De eerste allesbepalende vraag betreft de binnenzijde van de woning: wilt U strak modern en wit, of moet het hout worden. In een houtskelet-woning is de binnenzijde meestal modern, strak en wit. Soms gestuct, soms gesausd, maar bijna altijd wit. Heel geschikt als U schilderijen aan de wand wilt hangen, of gewoon liever wit ziet.light wood house interior

In een loghuis bestaan de binnenwanden uit massieve logs, dus het is alles hout wat U ziet. Je kunt het natuurlijk schilderen, maar hout blijft hout. Wel zeer geschikt om een zware Friese staartklok aan op te hangen, dat is bij een houtskelet-woning juist weer iets lastiger.

log house interior

Opbouw van de wanden

Nu even over de techniek, hoe zitten de wanden precies in elkaar. Want daar zit eigenlijk het grote verschil tussen houtskelet en logs: de wandopbouw.

Houtskelet-wanden zijn eigenlijk holle dozen. Je maakt een houten frame, voor en achter een grote plaat eroverheen, opvullen met isolatie, klaar. Je hebt nu een wand van bijvoorbeeld 3 meter breed, 3 meter hoog en 30 centimeter dik. Dat is de wand. Binnen in de wand zitten, behalve isolatie, nog extra membranen voor vocht- en wind-regulatie. Aan de buitenzijde plaatsen we meestal een ventilatiespouw en larix.

timber frame house wall build up

Timber frame house wall build-up

Een logwand bestaat uit gelamineerde logs, in ons geval van 12 centimeter of 16 centimeter dikte. We kunnen nog dikker, tot 24 centimeter. We bouwen topkwaliteit, dus dunner doen we eigenlijk nooit.

Vervolgens plaatsen we aan de buitenzijde een vochtregulatiemembraan, en daarna isolatie. Tenslotte een regenscherm, ventilatiespouw, en larix.

log house construction

Wat is het verschil aan de buitenzijde?

Geen. In beide gevallen plaatsen we meestal larix, dus van buiten is er geen verschil te zien. Het enige verschil zit dus in de wandtechniek, en visueel aan de binnenzijde van het huis.

contemporary design wood houses

Wat betreft de larix: als U een voorkeur heeft voor crêpi/stucwerk, dan kunnen we de larix vervangen door stucwerk. In dat geval kom je automatisch op een houtskelet-woning terecht want stucwerk op een loghuis is technisch misschien wel mogelijk, maar toch lastiger.

exterior finished with render

Hoe zit het met de flexibiliteit van het ontwerp?

Een houtskelet-woning geeft de ontwerper meer architectonische vrijheid. Je kunt huizen ontwerpen en bouwen die in logs eigenlijk niet goed te realiseren zijn. Wil je bijvoorbeel een volledige facade van glas? Doe dan maar houtskelet.

best wood homes

Loghuizen zijn gebouwd van gelamineerd hout. Oersterk, het staat voor eeuwen. Maar je bent niet volledig vrij om te bouwen wat je wilt, soms zijn compromissen in het ontwerp noodzakelijk.

De beste aanpak is met een specialist te overleggen over de verschillende mogelijkheden. Er is altijd wel ergens een compromis te vinden, en bovendien zijn er tegenwoordig weer nieuwere technieken zoals CLT (cross laminated timber) die de voordelen van logs combineren met de ontwerpvrijheden van houtskelet. CLT is echter niet goedkoop.

Is een houtskelet-woning goedkoper dan een logwoning?

Er zijn veel factoren die de bouwkosten van een huis bepalen, maar uiteindelijk kom je voor beide bouwtypen op vergelijkbare kosten uit. Een houtskelet-woning is in beginsel misschien iets goedkoper, maar de binnenzijde moet je afwerken met stucwerk, dat zijn aanmerkelijke kosten die een deel van het kostenvoordeel opheffen. Als je bovendien dezelfde thermische stabiliteit en hetzelfde comfort als een logwoning wilt bereiken, dan moet je de minerale wol vervangen door houtwol. Dan is het financiële voordeel wel verdwenen.

Wat is degelijker?

Bij sommigen leeft nog steeds de gedachte dat een houten huis niet lang leeft. Maar met de moderne preserveringstechnieken, en vooral met de moderne bouwtechnieken, staan vooral loghuizen voor generaties. Een goed gebouwd loghuis gaat rustig twee eeuwen mee.

Hoofdregel 1: nooit de goedkoopste materialen gebruiken. Je kunt een loghuis zelfs van 7 cm logs bouwen, maar wat ons betreft zijn dat geen logs. Het heeft negatieve gevolgen voor de stabiliteit en het comfort van het huis. Verder: niet bezuinigen op de kwaliteit van verf.

Advies nodig voor Uw project? Stuur een email naar: vaida@lithouse.eu of vul het contactformulier in. We helpen graag.