assembling a log house

En Nog Een Loghuis – deel 2

Eind februari 2018 plaatsten we een paar fotos van een fundering waarop wij een huis gingen bouwen. Nu is het juni en zijn we zover: de bouw is begonnen.

foundation for a wooden house

foundation for a wooden house

Eerst over de fundering zelf. Dit is een zogenaamde Hectar-fundering, genoemd naar het bedrijf dat die funderingen levert (www.hectar.nl). Wij hadden er geen ervaring mee, maar wat ons betreft is het prima. Er zit geen kruipruimte onder de fundering, wat sommigen als een nadeel beschouwen, maar over de bovenkant niets dan lof. Prima vlak, uitstekend gemaatvoerd. Helemaal geschikt voor ons.

transport of a log house

transport of a log house

 

De eerste vrachtwagen komt op de bouwplaats. Elk logpack weegt drie ton of meer, sommige balken wegen 160 kilo per stuk, dus uitladen met de hand is niet mogelijk. Een Manitou heeft het zo voor ons gedaan. Vaak is het een beetje puzzelen om voor alle logpacks een plaats te vinden op de bouwplaats, maar dit perceel is 3000 m2, dus aan ruimte geen gebrek.

 

unloading logs

unloading logs

Stap twee is de bitumen-laag. Onder alle logs komt een strook bitumen tegen vochtoptrek.

hydro insulation under the first layer of logs

hydro insulation under the first layer of logs

En dan leggen we de eerste laag logs.

Voor veel klanten is dit een bijna surrealistisch moment. Meer dan een jaar hebben ze alle vrije tijd en energie in dit project gestopt. Zoals bij de meeste bouwprojecten begon het met een vaag idee en een vloerplan op een kladje papier. En nu. twee jaar later, zien ze datzelfde vloerplan op ware grootte terug op de fundering, in houten logs van 12 cm massief hout.

first layer of logs

first layer of logs

Vanaf dit moment is het een kwestie van logs opzoeken, en stapelen maar. Klinkt simpel, maar sommige logs wegen tot 100 kilo, dan ben je toch wel even aan het sjouwen. In het dak komen balken van 160 kilo, daar moet een kraan aan te pas komen. Alles wordt in elkaar gezet met ouderwetse deuvels. Niks metalen bouten en moeren, gewoon ouderwetse deuvels. Timmer hus, zeggen ze in Zweden.

 

a log house puzzle

a log house puzzle

Op dit moment zitten we op drie meter hoogte.

solving the log puzzle

solving the log puzzle

assembling a log house

assembling a log house

En zo ziet het er uit als je in twee minuten bouwt: