Eletrisch Dak Op Je Houten Huis

Tegenwoordig zijn veel daken uitgerust met zonnepanelen. Ze genereren electriciteit voor niks. Nou ja, niet helemaal voor niks: je moet ze installeren, onderhouden en afschrijven, maar als het eenmaal werkt dan heb je toch minder zorgen over de maandelijkse electriciteitsrekening.

Maar er zijn twee problemen met zonnepanelen: ze zijn lelijk, en ze produceren stroom net als je het niet nodig hebt.

Eerst Het Uiterlijk

Tja… wat moet je er van zeggen?

solar panels

Mooi is anders, de foto behoeft weinig uitleg.

nice solar panelsWe denken dat dat helemaal niet nodig is. Bovendien: waarom eerst een dak bouwen, en er dan zonnepanelen bovenop monteren? Dat klinkt als dubbelop. Waarom niet de zonnepanelen als dak gebruiken? Als je een beetje aandacht aan de details besteedt, dan kan het er heel mooi uit zien. Kijk maar hiernaast.

Een huis bouwen met een volledig electrisch dak kent weer andere problemen. Het belangrijkste probleem is: wat ga je doen met al die stroom? Want een volledig electrisch dak produceert zoveel stroom (op het verkeerde moment) dat het moeilijk wordt om dat allemaal te verbruiken in wasmachines, vaatwassers, strijkijzers of verwarming. Dus we moeten die stroom opslaan, of terugleveren aan het net. solar panel roof in France

Terugleveren Of Opslaan?

Terugleveren is economisch niet heel erg aantrekkelijk. Eerst koop je dure panelen om stroom aan het net te leveren voor één-derde van de kostprijs, en als je vervolgens stroom koopt uit het net betaal je de de volle prijs. Klinkt als een slechte deal en dat is het ook. Voorlopig zijn er nog salderings-regelingen, maar hoe lang die in stand blijven is niet duidelijk.
solar panel roof in FranceLocale opslag van stroom is duur. Een 10kWh Tesla Power Wall kost ongeveer 3.500 US-dollar, dus dat is 350 US-dollar/kWh. Daarmee kun je een gemiddeld huis een paar uur verwarmen, maar niet veel langer. Na korte tijd is je Power Pack leeg, en moet je weer dure stroom uit het net kopen. Je stroom opslaan in een Tesla is ook niet handig, want de zon schijnt overdag en dan ben je zelf met je Tesla op stap. ‘s Nachts staat je Tesla wel voor de deur, maar ja… geen zon.

Alternatief: energie opslaan in water.

Energy flow model

Hier een voorbeeld-model waarbij een deel van de energie wordt opgeslagen in water: electric roof

Het is maar een begin. Een exact model moet voor elke situatie doorgerekend worden. Bovendien kun je nog steeds niet “off the grid” wonen, je hebt nog steeds het net nodig voor peak-shaving. Maar één ding is zeker: de voortdurende prijsdaling van zonnepanelen gaat ervoor zorgen dat we binnenkort een heel andere meterkast hebben. En zonnepanelen op het dak.

Het electrische dak komt er aan!