Damp-Open Of Damp-Dicht?

Iedereen die bezig is met het ontwerp van een toekomstige woning heeft er wel eens van gehoord: damp-open bouwen. Of damp-dicht bouwen. En dat het één veel beter is dan het ander, en energie-zuiniger, maar dat het andere juist weer ecologisch is, en natuurlijker. Enzovoort.

Maar wat gaat het eigenlijk over? En wat is beter?

Houten huis

Houten huis

Damp-Dicht En Lucht-Dicht

Damp-dicht en lucht-dicht is niet hetzelfde. Lucht-dicht betekent dat er nergens lucht in of uit een woning lekt. Het is eigenlijk hetzelfde als tocht-dicht. Geen kieren, geen gaten, geen tocht, alles lekker dicht. Moeilijker is het niet. Eigenlijk is er tegen tocht-dicht weinig bezwaar te maken. Zo nu en dan de ramen eens tegen elkaar open zetten is prima, maar permanent tocht is niet de bedoeling. Dus lucht-dicht is goed.

Damp-dicht is heel iets anders. Damp-dicht betekent dat waterdamp niet de woning kan verlaten. Sommige stoffen zoals PVC en rubber zijn niet alleen lucht-dicht, maar ook dampdicht. Andere stoffen, bijvoorbeeld hout, zijn nog steeds lucht-dicht, maar tegelijkertijd damp-open. Er zijn zelfs speciale bouwplastics die tegelijktertijd lucht-dicht en damp-open zijn.

Damp-open wand met cellullose

Damp-open wand met cellullose

Waarom Lucht-Dicht Of Damp-Dicht?

Waarom zou je een woning lucht-dicht en/of damp-dicht willen maken? Heel simpel: om de energierekening omlaag te brengen. Warme lucht die de woning verlaat kost energie. En warme lucht met weglekkende warme damp kost nog veel meer energie, want al die weglekkende warme lucht met warme damp moet vervangen worden door nieuwe aangezogen koude lucht, en al die kou moet weer verwarmd worden. Daar gaat je energierekening.

Dus is de redenatie: stoppen met dat weglekken, doe de boel op slot, en zorg ervoor dat je de energie terugwint voordat je lucht ververst en uit de woning blaast. Die aanpak leidt tot damp-dichte woningen met:

  • uitgebreide geforceerde ventilatie,
  • complexe warmte-terugwin-installaties,
  • geen ventilatieroosters, en ramen die eigenlijk niet meer open mogen.

Allemaal heel onnatuurlijk. Je bouwt een mooi vrijstaand huis op een prachtige kavel, en vervolgens sluit je alles af alsof je in een torenflat op twaalf-hoog zit. Niks natuurlijks aan.

Natuurlijk bouwen, altijd beter

Natuurlijk bouwen, altijd beter

Damp-Dicht Bouwen, Goed Idee?

U begrijpt waarschijnlijk al wat wij vinden van al dat damp-dichte bouwen. Wij vinden het helemaal niks. Het is onnatuurlijk, onlogisch, on-simpel en onzinnig. Bij lucht-dicht kunnen we ons nog wel wat voorstellen, hoewel het toch altijd fijn voelt om de ramen eens tegen elkaar open te kunnen zetten, maar damp-dicht lijkt ons nooit een goed idee. Je moet natuurlijk voorkomen dat teveel damp in de wanden te snel afkoelt en voor condensatie en vochtproblemen zorgt, maar afgezien daarvan is damp-open veel natuurlijker.

Wie vroeger in zijn waterdichte regenpak naar school fietste, en daar drijfnat arriveerde vanwege het transpiratievocht, die weet precies waarom damp-open zorgt voor een aantoonbaar aangenamer leefklimaat.

Dus wat ons betreft: weg met al die damp-stoppers en WTW-ventilatiesystemen. Gewoon natuurlijk bouwen, en damp-open, zoals we dat al duizenden jaren doen.

En Gaat De Energie-Rekening Dan Omhoog?

Betekent dat dan automatisch een hogere energie-rekening? Welnee. De damp die via de wanden een huis verlaat, die damp koelt af, en laat dus vanzelf zijn energie achter in de wand. Zolang er geen condensatie optreedt is er niks aan de hand, en fungeert de wand zelf als energie-opslagsysteem. Zoals het hoort.

Natuurlijke materialen, zo weinig mogelijk kunststoffen alstublief!

Natuurlijke materialen, zo weinig mogelijk kunststoffen alstublief!

En op dit moment willen we best even een complimentje uitdelen aan de bedrijven die huizen bouwen van stro-balen. Helaas worden stro-balen-huizen nog steeds geassocieerd met hippies, kabouters en dreadlocks. Vergeet het maar. Bouwen met stro-balen wordt theoretisch ondersteund door de moderne bouw-biologie, het is het ultieme damp-open bouwen. Wat ons betreft helemaal goed, en ook thermo-stabiel. Maar ja, wij bouwen met hout, is ook goed. En onvergelijkbaar met bouwen in polyurethaan.