Cellulose Als Isolatiemateriaal

Eerder schreven we over een huis dat we in België bouwden. Dat huis had dubbele buitenwanden, dus 2 x 8 centimeter massief houten wanden. Tussen de buitenwanden gebruikten we cellulose als isolatiemateriaal.

Het voordeel van deze constructie: volledig damp-open. Geen enkel stukje plastic in de wanden. Bovendien hebben deze wanden een enorme thermische massa. ‘s Avonds verwarmen de wanden het huis, ‘s zomers overdag zorgen dezelfde wanden voor koelte.

En er zit nog een voordeel aan het gebruik van cellulose: de brandveiligheid. Als de cellulose goed geïmpregneerd wordt met brandvertragende middelen, dan brandt het niet meer. Bekijk de volgende video waarbij verschillende isolatiematerialen worden vergeleken op brand-eigenschappen. Het is geen wetenschappelijke test, maar het geeft een aardig idee hoe materialen branden. Benieuwd naar de winnaar zonder de hele video af te kijken? Skip naar 14m:30s.

Wij proberen polyethyleen en polystyreen te vermijden, of het nou geëxtrudeerd of geëxpandeerd is. Het heeft geen enkele thermische massa, het brandt en het smelt en het geeft vaak zwarte rook. Bij afvoer moet het behandeld worden als chemisch afval.

In plaats daarvan gebruiken we Rockwool, cellulose en soms houtwol (Gutex, Pavatex, Steico, niet in bovenstaande test). Maar het poly-spul vermijden we.