Bouwpakketten

Regelmatig wordt ons gevraagd of we ook bouwpakketten verkopen. Dus bijvoorbeeld een container vol materialen, een duidelijke handleiding, en dan zelf in elkaar schroeven. IKEA-huis, zeg maar.

Nee, dat leveren we niet.

Het Sears Catalog Home

Maar waarom eigenlijk niet? Een huis bouwen is tenslotte geen rocket science. In Amerika leverde de firma Sears jarenlang het Sears Catalog Home. Dat waren geen tuinhuisjes, maar complete grote woonhuizen bedoeld voor permanente bewoning.

1922_Sears_Modern_Homes_Catalog

1922_Sears_Modern_Homes_Catalog

Sears Roebuck and Company verkocht tussen 1908 en 1940 bij elkaar 70.000 van dergelijke bouwpakketten. Honderden van die huizen staan nog steeds, en sommigen staan zelfs in de NRHP, de National Register of Historic Places, jawel. Hier een paar voorbeelden uit de catalogus van Sears: de Amsterdam, de Elsmore en de Hillrose.

fundering

fundering

Dus waarom doen wij dat niet? Een huis bouwen is immers niet veel meer dan materialen oppakken en op de juiste manier in elkaar timmeren, schroeven, klemmen en lijmen. That’s it, geen doctors-titel voor nodig.

Vakmanschap, Ervaring, Logistiek

Maar, om het maar heel voorzichtig te zeggen, een beetje ervaring en vakmanschap komen toch wel van pas. Heel erg van pas. Wie niet dagelijks bouwt, onderschat snel het belang van routine, en dat is nu precies waar het de doe-het-zelver meestal aan ontbreekt. Bovendien is de logistiek rondom een bouwplaats best nog ingewikkeld. Als je besloten hebt om de terrasplanken vast te zetten met RVS torx-schroeven, dan is het toch lastig als je op de bouwplaats staat met enkel kruiskop-bitjes.

fundering

fundering

En het is ook heel onhandig als de dakgoot 9 centimeter afvoeren heeft, maar bij de bouwmarkt is dat net uit voorraad, hebben ze alleen nog 8 centimeter. Je hebt wel een bouwkraan laten komen, maar de steker past bijna (dus niet) en bovendien draait de kraan op 380Volt en jouw bouwstroom is 220Volt. Allemaal kleine dingetjes, kun je uren of dagen mee kwijt raken. Uiteindelijk weken. Als je geen goed systeem hebt om dat te coördineren dan wordt je bouwproject een onoverzichtelijke bende.

Een professionele aannemer kent dat soort problemen niet meer, die heeft zijn logistiek op orde en weet waar hij mee bezig is.

Handleiding

Bij een bouwpakket moet je bovendien een goede handleiding leveren. Eenduidig, helder, liefst in meerdere talen en met duidelijke plaatjes. Wij bouwen op maat, dus dan zouden we voor elk project een aparte handleiding moeten leveren.

fundering

fundering

Bij IKEA worden handleidingen waarschijnlijk gemaakt door een speciale afdeling met professionals. Wij hebben geconcludeerd dat wij daar geen tijd voor hebben, dat het niet kosten-effectief is om voor elk huis een handleiding in elkaar te zetten.

Bouwbegeleiding

Maar we kunnen wel iets anders leveren: bouwbegeleiding. Bouwbegeleiding is niets anders dan een meewerkend voorman die U helpt het huis in elkaar te zetten. Hij weet precies in welk logpack de onderste logs voor de oost-gevel zitten, en in welke doos de sealant voor de voordeur is verpakt. Hij legt uit hoe de EPDM gelijmd moet worden, en hoe je een gipswand op schuifankers zet. U zorgt voor de handjes, wij helpen mee, leggen uit, zorgen voor de begeleiding. Op de kosten van een casco-huis scheelt het ongeveer 15 tot 20 procent.

fundering

fundering

Dan is het nog steeds geen sinecure. Voor de assemblage van een gemiddeld huis rekenen wij op ruwweg 150 mandagen.  Dus als U zelf wilt bouwen, met behulp van buren, vrienden en familie, dan is een grote familie is wel handig.

De foto’s in deze post hebben met de tekst niks te maken. Voordat we daadwerkelijk een huis plaatsen, meten we eerst de fundering na, voor je weet maar nooit. We hebben nog nooit meegemaakt dat een fundering te groot of te klein is. Maar je weet maar nooit… Op de bouwplaats meten we de exacte positie waar pijpen en afvoeren door de fundering omhoog komen, en schrijven de getallen op het beton. Vervolgens maken we fotos, en terug op kantoor vergelijken we de fotos met de tekeningen.