Bouwmaterialen

Zo nu en dan krijgen we wel eens een klant die vraagt of we een bepaald materiaal kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de buitenwand, of als isolatiemateriaal. Meestal wordt zo’n product door de fabrikant aangeprezen vanwege de lage onderhoudskosten. Een voorbeeld: composiet-materiaal voor de buitenwand.

Alternatieven Voor Voorzetwanden En Dakdekking

Lang lang lang geleden werd asbest gebruikt voor dakdekking en brandveilige wanden, je ziet het nog steeds veel aan de binnenkant van meterkasten. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Je kunt niet van het spul afkomen zonder mannen in witte pakken, een kostbare affaire. Eén van onze klanten kreeg serieuze problemen toen de gemeente ontdekte dat hij toch zelf een klein asbest keukenvloertje had weggemoffeld, zonder mannen in witte jassen. We hebben smakelijk gelachen om zijn verhaal, maar het is gevaarlijk spul.

composiet voorzetwand

composiet voorzetwand

Tegenwoordig zien we veel producten gebaseerd op een mix van plastic, cement en hout. De fabrikanten beloven: i) geen onderhoud, ii) geen houtrot, iii) geen splinters, iv) UV-stabiel, en v) zo gaat de lijst nog even verder.

composiet voorzetwand en dakdekking

composiet voorzetwand en dakdekking

En toegegeven, sommige van die producten zien er helemaal niet slecht uit. Op een meter afstand kun je het verschil soms niet zien. Maar wij vinden het allemaal net iets te glad en gelikt, en we hebben nog nooit zo’n product gezien dat er na twintig jaar nog goed uit ziet. Dus gebruiken wij gewoon larix. Wordt langzaam prachtig oud, na zestig jaar ziet het er nog prima uit. Ages nicely, zeggen de Engelsen. En onderhoud? Nee, geen onderhoud.

larix buitenwand. Puur natuur, geen onderhoud, en "ages nicely"

larix buitenwand. Puur natuur, geen onderhoud, en “ages nicely”

Polyurethaan, Polyethyleen, Polystyreen

Nee! Nou vooruit, we gebruiken soms een klein beetje polyurethaan hier en daar om een gaatje te vullen, bijvoorbeeld tussen een log en de fundering, maar we vermijden het zoveel als mogelijk. Deze producten zijn niet her-bruikbaar, zijn niet damp-open en eindigen uiteindelijk als chemisch afval.

polyurethaan. Gebruiken we niet

polyurethaan. Gebruiken we niet

Wij willen damp-open bouwen. Dus we gebruiken geen polyethyleen, polystyreen of polyurethaan als hoofd-isolator in wanden of daken.

Glaswol

Er zijn discussies in de industrie over de mogelijke lange-termijneffecten van glaswol. Je vindt studies overal op het internet, sommigen gefinancierd door de (glas-)industrie die concluderen dat er geen vuiltje aan de lucht is, en sommigen gefinancierd door overheden die concluderen dat er geen vuiltje aan de lucht is. Mooi, probleem opgelost nietwaar?

glaswol

glaswol

Niet helemaal, want de verdachtmakingen blijven bestaan. Eerlijk gezegd weten we niet goed wat we er van moeten denken, we zijn uiteindelijk geen specialisten. We houden niet van geruchten, maar aan de andere kant: glaswol is niks anders dan gesmolten en weer gestold glas, of steenachtig materiaal en we begrijpen niet goed hoe dat verkeerd kan zijn.

steenwol

steenwol

En we moeten een beetje pragmatisch zijn. We houden erg van eco, maar we zijn geen eco-activisten en dus gebruiken we in ieder geval steenwol en soms glaswol als isolatiemateriaal, en eerlijk gezegd hebben we toch al een voorkeur voor cellulose en houtwol omdat over die producten geen discussies lopen en ze bovendien een veel hogere thermische massa en temperatuur-stabiliteit hebben.

houtwol isolatie. Puur natuur

houtwol isolatie. Puur natuur