Bouwen In Oosterwold

Oosterwold is een stedenbouw-project tussen Almere en Zeewolde. In de komende tien jaar moeten er 15.000 huizen gebouwd worden, een forse uitdaging voor de Provincie en de gemeentes Almere en Zeewolde, voor de betrokken aannemers, en voor de toekomstige bewoners.

Want Oosterwold is geen standaard stedenbouwkundig project. De bedoeling is dat de stad organisch groeit, zonder al te gedetailleerde planning vooraf, en dat de toekomstige bewoners de regie krijgen. Dat betekent dat die toekomstige bewoners zelf wegen moeten aanleggen, en zelf hun eigen afvalwater moeten reinigen, om maar twee dingen te noemen. Straatverlichting? Regel maar lekker zelf.

fundering hannah ahrendtweg 01

fundering hannah ahrendtweg 01

Het zorgde de afgelopen drie jaar voor forse verwarring bij alle partijen, want zoals het in Oosterwold gebeurt zo gebeurt het nergens. Alles moest bedacht en uitgevonden worden. Maar inmiddels loopt het soepeler. De gemeente heeft een paar regels en procedures aangepast, er is meer capaciteit, en aannemers snappen beter hoe het werkt.

Lithouse heeft op moment van schrijven vier huizen in Oosterwold gebouwd, en er staan er voor 2019 tenminste zeven op de planning. Voor ons is Oosterwold inmiddels routine.

Hoe werkt Lithouse in Oosterwold?

Lithouse is geen project-ontwikkelaar. Lithouse is meer een traditionele aannemer die de toekomstige eigenaar volgt. De eigenaar heeft een plan, Lithouse vult in.

fundering hannah ahrendtweg 02

fundering hannah ahrendtweg 02

Hoe ziet een compleet Oosterwold-traject er uit?

Stip

Het begint met de stip. Het zetten van de magische stip is de start van elk project in Oosterwold. Is de stip eenmaal gezet (via de zogenaamde Intentieverklaring), dan volgt de rest min of meer vanzelf. Nou ja, vanzelf… er moet een hoop gebeuren.

fundering hannah ahrendtweg 03

fundering hannah ahrendtweg 03

Ontwikkelplan

Na het zetten van de stip moet de toekomstige bewoner eerst een ontwikkelplan indienen. Het ontwikkelplan beschrijft op hoofdpunten wat u gaat bouwen: hoe groot wordt het huis, waar komt het op de kavel, waar parkeert u de auto, komt er een helofytenfilter, hoe groot is de waterberging, enzovoort. Lithouse kan uw ontwikkelplan opstellen, maar sommige toekomstige bewoners doen het zelf. Zodra het ontwikkelplan is goedgekeurd kunt u de zogenaamde anterieure overeenkomst tekenen. Ga door naar “omgevingsvergunning”.

fundering hannah ahrendtweg 05

fundering hannah ahrendtweg 05

Omgevingsvergunning

Als het ontwikkelplan is goedgekeurd, en de anterieure overeenkomst getekend, dan komt het echte technische werk: de omgevingsvergunning. Nu worden gedetailleerde tekeningen gemaakt, tezamen met een sonderingsrapport, statische calculaties van de fundering en het huis, EPC-berekeningen, MPG-berekeningen, ventilatieberekeningen, enzovoort etcetera. Een hele trits documenten, allemaal verplicht volgens Bouwbesluit. Deze documenten kunt u niet zelf opstellen, dit moet u overlaten aan specialisten. Lithouse kan het voor u verzorgen.

fundering hannah ahrendtweg 04

fundering hannah ahrendtweg 04

Wachttijd

Als de omgevingsvergunning is aangevraagd is het wachten geblazen. De gemeente komt vermoedelijk terug met een paar extra vragen, maar verder is het vooral wachten op de verlossende brief waarin de omgevingsvergunning wordt verleend. Daarna nog eens zes weken wachten (wettelijk verplichte bezwaarperiode) en dan nog eens wachten tot de aktes voor grond en hypotheek bij de notaris zijn gepasseerd.

Bouwen

Nu is de grond van u, en kunt u gaan bouwen. De vraag is: regelt u alles zelf met verschillende aannemers, of wilt u één aannemer die een sleutelklaar huis oplevert? Bij Lithouse is beiden mogelijk. Als u eerder een huis heeft gebouwd en over voldoende tijd beschikt, dan kunt makkelijk 10.000 euro besparen door alles zelf te regelen. Lithouse bouwt dan het casco huis, en u zorgt voor de rest: fundering, electra, water, verwarming enzovoort. Maar heeft u daar geen tijd voor dan kan Lithouse het verzorgen en sleutelklaar opleveren.

fundering hannah ahrendtweg 06

fundering hannah ahrendtweg 06

De foto’s in deze post zijn van de bouw van een zogenaamde Hectar-fundering op de Hannah Ahrendtweg.